JOKER & Matinya Kepedulian Sosial Dalam Masyarakat Toksik

Ini bukanlah sebuah esei tentang ulasan filem sangat. Ini adalah esei dalam membicarakan soal kepedulian sosial yang tidak bersikap untuk peduli, sehingga seorang Arthur Fleck lahir menjadi seorang Joker untuk mempertahankan hak dirinya sebagai salah seorang daripada warga sosial untuk hidup sama seperti orang lain dengan segala kekurangan yang ada pada dirinya.

Anda mungkin belum lagi menonton filem Joker, tapi tidak akan menghalang anda untuk memahami esei saya ini. Jangan risau, saya akan cuba meminumkan “spoiler“, kerana tujuan saya bukan untuk mengulas filem ini. Saya ingin berbicara tentang soal kepedulian sosial itu dalam kewujudan masyarakat toksik yang tanpa kita sedari. Malah barangkali, kita inilah sebahagian daripada masyarakat toksik yang telah hilang kepedulian sosial itu?

Kepedulian Sosial

Kepedulian sosial bermaksud sikap untuk mengambil peduli terhadap masyarakat sekeliling yang hidup secara bersama-sama walaupun saling tidak mengenali. Mengambil peduli terhadap orang lain itu tidak semestinya kita perlu melayani mereka secara intim seperti kita melayani ahli keluarga ataupun orang kesayangan kita.

Tetapi setidaknya, dalam diri kita ada nilai deria umum (common sense) yang mewujudkan rasa simpati dan empati serta menghormati kewujudan orang lain di sekeliling walau siapa pun dia. Deria kepedulian sosial menjadikan kita memastikan kewujudan orang lain di sekeliling kita dapat bergerak dengan aman dan sejahtera tanpa sebarang gangguan daripada kita terhadapnya seperti yang kita turut ingini daripada orang lain.

Sebagai contoh, kalau kita melihat seorang yang memiliki penyakit mental sedang berjalan di jalanan dengan pakaian compang-camping, kita tidak perlu untuk mengganggu dan menjadikannya sebagai bahan lawak. Biarkan dia hidup dalam dunianya sendiri kalau kita tidak apa-apa perkara yang boleh berikan bantuan kepadanya. Ataupun, kita tidak perlu pun mengganggu orang di jalanan ketika kita sedang duduk melepak beramai-ramai. Hormati ruang privasi dan kebebasan orang tersebut. Setiap kali berada di ruang awam, letakkan diri orang lain sama tempat seperti mana kita mahu dilayani di ruang awam.

Semua ini adalah tentang sikap kepedulian sosial yang sepatutnya adalah menjadi deria umum kepada semua orang. Tidak perlu diajar-ajar lagi. Tapi kalau anda menonton Joker, anda akan mula sedar bahawa masyarakat kita sebenarnya banyak yang tidak memiliki kepedulian sosial, tapi kita tidak sedar tentangnya sebab menganggap itu adalah perkara biasa dan sekadar gurauan awam.

Masalahnya, gurauan awam yang kita anggap “hanya sekadar gurauan” itu berlaku dalam bentuk penindasan dan tanpa kerelaan hati seseorang, malah ramai orang terdera emosinya disebabkan “gurauan” kita tersebut.

Filem ini berdasarkan watak Komik DC, pelakon Joaquin Phoenix sebagai Joker. Filem ini, adalah kisah asal bagi Joker, seorang pelawak yang gagal dalam kehidupan jenayah dan kekacauan di Gotham City.

Dalam Joker, seorang Arthur Fleck itu menderitai suatu penyakit yang dikenali sebagai “pseudobulbar affect“. Orang yang menderita penyakit itu akan mengalami kesukaran untuk mengawal dirinya daripada menangis ataupun ketawa, ataupun apa-apa emosi lain yang ditunjukkan. Seorang Arthur Fleck mengalami penyakit itu, justeru dia tidak berupaya untuk mengawal ketawanya di mana-mana tempat yang menyebabkan dia terpaksa sentiasa menunjukkan nota penafian (disclaimer’s note) kepada orang sekeliling setiap kali penyakitnya itu datang bagi mengelakkan salah faham.

Tapi, ya, dalam sebuah masyarakat yang toksik dan tidak memiliki sikap kepedulian sosial, mereka bukan sekadar tidak mahu dan tidak cuba untuk memahami, malah menjadikan Arthur Fleck sebagai bahan lawak untuk dicemuh, ditertawakan, dan dibuli. Arthur Fleck bercita-cita untuk menjadi seorang pelawak, tapi sebaliknya yang berlaku, kekurangan dirinya itu pula yang dilawakkan malah dirakam dan dijadikan siaran televisyen pula sehingga menjadi bahan gelak seluruh masyarakat.

Masyarakat di sekeliling Arthur Fleck itu tidak memiliki sikap kepedulian sosial yang menyebabkan Arthur Fleck semakin mula memberontak dan melawan bagi mendapatkan semula hak sikap kepedulian sosial itu daripada masyarakat dengan caranya yang tersendiri.

Masyarakat Toksik

Masyarakat toksik ini tidak wujud secara semulajadi. Secara alamiahnya, sesebuah masyarakat itu adalah wujud daripada himpunan individu yang setiap daripadanya ingin menikmati nilai kebebasan, penghormatan manusiawi, hak privasi, kesejahteraan diri, keamanan sosial dan layanan yang sama rata di ruang awam.

Tetapi, masyarakat toksik itu berlaku apabila segelintir kelompok yang mula melanggar fitrah individu tersebut lalu mencipta kekacauan terhadap norma sosial yang bermula dengan sesuatu yang baik. Segelintir kelompok inilah yang terus-menerus melakukannya sehingga mencipta suatu iklim sosial yang menganggap bahawa perlakuan toksik tersebut adalah suatu kebiasaan dan dianggap sebagai “gurauan awam”.

“Put on a Happy Face”

Seorang tokoh sosiologi Amerika, William Graham Sumner (1840-1910) yang telah membangunkan konsep “folkways” (norma kebiasaan) dalam menjelaskan bagaimana sesebuah norma kebiasaan itu diterima menjadi kelaziman masyarakat tanpa dibebani dengan apa-apa yang bersifat signifikasi moral. Norma kebiasaan itu mula dianggap sebagai norma kebiasaan apabila sesebuah kumpulan masyarakat sentiasa mengulang-ngulangnya dan menjadi tabiat individu lalu tabiat tersebut diterima sebagai sesuatu yang normal.

Kepedulian Sosial Mati

Di situlah permulaan masalah kematian kepedulian sosial bermula, apabila norma kebiasaan tersebut tidak ditampungi dengan sebarang signifikasi moral, menyebabkan masyarakat majoriti merasakan bahawa sebarang perlakuan mereka yang telah menjadi norma kebiasaan itu adalah tidak salah, tanpa menghiraukan perasaan dan sensitiviti kelompok minoriti yang sebenarnya merasa diri mereka sedang ditindas.

Maka kita akan melihat begitulah yang terjadi terhadap seorang Arthur Fleck sehingga membuat keputusan untuk memilih menjadi Joker kerana begitu sajalah caranya untuk “mendidik” masyarakat toksik yang deria umum mereka telah matinya rasa kepedulian sosial dan menganggap norma kebiasaan mereka yang tidak bermoral itu sebagai sesuatu yang biasa.

Dalam anggapan masyarakat toksik, “gurauan awam” seperti mengejek-ngejek orang yang ada kekurangan mental ataupun memukul badut yang sedang menghiburkan masyarakat di jalanan itu adalah suatu gurauan yang boleh diterima. Kepedulian sosial dalam diri masyarakat toksik telah mati untuk bersikap peduli terhadap diri orang lain seperti mana mereka inginkan diri mereka dihormati.

Jadi, setelah kalian memahami mengapa seorang Arthur Fleck bertukar menjadi seorang Joker, apakah kalian belum mula merenungi lagi, apakah sifat kepedulian sosial itu masih ada dalam diri kalian? Atau sebenarnya sudah lama mati?

Please follow and like us:
error

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Share supaya lebih ramai tahu berita ini