Kerajaan Turkey Yang Tidak Menghormati Nyawa

Negara kerajaan islam akan menghormati nyawa lebih daripada menghormati undang-undang. Sebaliknya di negara Turki yang sering diangkat di Malaysia kerana pemerintahan yang dikatakan bagus sebenarnya hanyalah politik islamisasi yang diangkat untuk mementingkan pemerintahan sendiri.

Pada tahun 2016 sebuah kumpulan muzik, Grup Yorum, diharamkan kerana dituduh mempunyai hubungan dengan kumpulan politik Marxist yang dianggap sebagai terroris. Dua ahli daripada kumpulan mereka ditahan pada awal 2019. Malah, kumpulan mereka telah diistiharkan sebagai haram.

 Lagu-lagu yang mereka keluarkan adalah lagu-lagu perjuangan untuk menunjukkan ketidakadilanadan masalah yang berlaku di Turkey. Lagu mereka menentang kapitalisma, imperialism, anti-amerikanisma, polisi yang berat sebelah di Turkey. Mereka menggunakan lagu untuk menynampaikan perjuangan mereka.

“Every song has a meaning behind it… They create songs that explain events in Turkey, such as massacres. They created songs for Soma, where 302 miners died. They created songs about the coup in 1980.” Kata salah seorang sukarelawan dalam kumpulan muzik tersebut.

Kumpulan ini telah melakukan pelbagai persembahan semenjak ia ditubuhkan pada tahun 1985 dan telah mengeluarkan 23 album. Semasa di dalam penjara mereka telah memulakan hunger strike untuk menunjukkan mereka tidak bersalah dan mempunyai hak untuk mengkritik para pemerintah.

Setelah pengharamanya, penyanyi utama mereka, Helim Bolek telah meninggal selepas 288 hari melakukan hunger strike. Kini, seorang lagi penyanyi mereka, Ibrahim Gokcek telah meninggal selepas 322 hari melakukan hunger strike. Dua hari sebelum kematiannya barulah kerajaan Turki mahu melakukan perbincangan dan bersetuju untuk mengangkat pengharaman yang dilakukan ke atas mereka.

“Musician Ibrahim Gökçek of the left-wing Turkish band Grup Yorum has ended a prolonged hunger strike on Tuesday after favourable negotiations with Turkish authorities over the lifting of concert bans on the group, Gazete Duvar said” (Ahvalnews, 5 May 2020)

Adakah selepas ini setiap kali berlakunya kritikan terhadap politik, seorang aktivis terpaksa untuk melakukan hunger strike dan kematian nyawa baru dipandang oleh ahli politik?

“Our resistance has gained a political victory. We announced this to the whole world. We, as Grup Yorum members, made a decision. There are positive discussions now and we hope that the rest will be positive. Now, our friends have applied for a concert to the Istanbul governorate,” (Penyataan yang dikeluarkan oleh Grup Yorum).

Ini antara lagu yang dinyanyikan, ini adalah lagu Bella Ciao yang dilakukan di dalam bahasa Turkey.

Picture credited to CNN Turk

Please follow and like us:
error

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Share supaya lebih ramai tahu berita ini