Daripada isu Poligami kepada Pelacuran, ini sebab kenapa anda harus tonton filem Motif (2019)!

Selamat buat semua! Diharapkan hari-hari berkurung ini semua dalam keadaan yang baik dan sejahtera. Dalam keadaan yang menyebabkan aktiviti seharian menjadi terhad, sama ada membuat memes, tidur sepanjang hari, melihat cat hingga kering, membuat lawak hambar, mengucapkan terima kasih pada abang Grab, cuak dengan berita palsu, barangkali ada eloknya kita membincangkan hal yang lebih serius – walaupun tidak begitu serius – filem Motif (2019).

SINOPSIS. AMARAN! SPOILER ALERT!

Barangkali terlalu awal untuk melakukan sebarang konklusi, tetapi penulis percaya bahawa ada dua sebab mengapa cerita ini harus dibincangkan;

  1. Kemungkinan besar anda tidak pernah menontonnya, malah mungkin tidak pernah mendengarkannya.
  2. Cerita ini memaparkan idealis dalam sebuah masyarakat namun secara realitinya ia hanyalah sebuah idea utopia.

Apapun sebelum kita mula, secara jujurnya Malaysia tidaklah begitu ketinggalan dalam filem noir ataupun drama-drama ganas jenayah – sama ada anda peminat Polis Evo atau Fly by Night, ataupun anda lebih mengemari plot-plot aksi seperti Paskal dan Gerak Khas. Namun, kekurangan bagi filem di Malaysia, barangkali jika mahu dibandingkan dengan negara-negara jiran seperti Hong Kong, Korea, Indonesia atau Skandinavian, mereka selalunya mempunyai bajet yang lebih kecil dan pengkhususan yang berfokus pada watak yang dikembangkan dengan baik di dalam plot-plot ‘slow burn’ yang membuat anda langsung tidak menyangka siapakah pembuhnya ataupun apakah kesudahannya.

Motif, sebuah filem yang dikeluarkan oleh Nadiah Hamzah pada 2019 merupakan antara filem yang menarik untuk dibincangkan.

Filem ini berkisar tentang seorang inspektor wanita yang ditugaskan untuk menyelesaikan misteri pembunuhan yang berlaku di sebuah bandar kecil terpencil di Tanah Merah. Sharifah Amani berperanan sebagai Inspektor Dewi, tiba di bandar kecil ini dengan sebuah kereta kompak sambil bercakap di telefon dengan kekasihnya (yang tidak pernah ditonjolkan sepanjang filem ini); kisah percintaannya dikembangkan sepenuhnya melalui perbualan telefon mereka. Menariknya, penggunaan watak wanita di sini seperti mahu menekankan bahawa perempuan tidak hanya perlu berada di rumah menjadi “ibu mithali” atau “wanita melayu terakhir”. Klimaks bermula apabila Inspektor Dewi sebenarnya hanyalah perempuan simpanan kekasihnya yang sudah berkahwin dan mempunyai anak. Namun, Inspektor Dewi masih memilih untuk bersama dan menelefon pada waktu malam sehingga berlakunya pentengkaran dan berpihak pada lelaki yang tidak guna itu.

Apa yang lebih penting dalam membicarakan cerita ini bukanlah klimaks di atas tadi. Cerita ini sebenarnya menonjolkan watak seksisme. Ini berlaku apabila Dewi tiba di balai polis di Tanah Merah tetapi dipandang rendah oleh polis dari kawasan tersebut. Mereka merasa terancam oleh kehadirannya yang seolah-oleh memerli pasukan mereka tidak cekap sehingga terpaksa menghantar pemeriksa dari kawasan lain. Apa pun, terbukti bahawa selepas itu Inspektor Rizal yang menguruskan kes tersebut mempunyait kait rapat dengan bapa si mati.

I’m not a police officer or a detective, but, erm… doesn’t that make the father a suspect, and isn’t there some kind of conflict of interest here? Perhaps this is why the case hasn’t been solved and requires the right woman for the job?

Sepanjang filem ini, pengarah memberikan adegan, dialog dan keadaan ketidakpercayaan rakan kongsi Dewi, dan dorongan yang kuat darinya untuk menutup kes, atau sekurang-kurangnya membebaskan orang kaya dan berkuasa dari senarai menjadi suspek. Namun, kesungguhan Dewi meneruskan kes hampir merangut nyawanya sendiri berulang kali apabila dia kehilangan tempat tinggalnya dan terpaksa tidur di dalam kereta, kehilangan kereta ketika diserang, bahkan dicekik di dinding balai polis.

Pada akhirnya, sama ada dia menyelesaikan misteri itu atau tidak (yang tidak akan saya ungkapkan kepada anda – tontonlah sendiri) nampaknya Dewi hanya akan kalah; dia hilang hormat daripada pihak atasan, dibenci dan diperlakukan tidak adil oleh rakannya yang bercita-cita untuk melindungi kerabatnya, kehilangan keretanya, diserang berkali-kali, ditipu berkali-kali oleh kekasihnya, dan kemudian dinilai pula oleh penonton kerana rambutnya yang bebas, perwatakan liberal dan caranya merebut suami orang lain.

Topik lain yang disentuh oleh Motif ialah soal pengantin kanak-kanak dan penjualan anak-anak oleh masyarakat yang kurang bernasib baik. Terdapat watak ibu bapanya bersetuju untuk menikahkan anak mereka bersama orang kaya kerana keadaan yang miskin.

MARI KITA BERDISKUSI! TERIMALAH SATU KEMUNAFIKAN PELIK DI DALAM MASYARAKAT.

Mengapa terdapat begitu banyak sastera, khutbah, ceramah, fatwa dan seumpamanya yang meminta wanita untuk menerima sekiranya suami mereka ingin menikahi wanita lain? Mengapa kita, sebagai masyarakat yang diberi banyak propaganda dan penyesuaian dari muda untuk menerima bahawa lelaki muslim tidak hanya melakukan pengorbanan, tetapi melayani Yang Maha Kuasa dengan melibatkan banyak isteri? Mengapa wanita selalu diajarkan bahawa mereka tidak hanya tidak setara dengan laki-laki dalam segala hal, tetapi harus menerima bahawa dalam perkahwinan, mereka bernilai dari seorang lelaki, dan harus menerima / redha jika pasangan hidup mereka ingin mempunyai urusan yang sah dengan wanita lain? Mengapa terdapat begitu banyak anekdot, stereotaip, dan drama/ filem/ novel yang menggambarkan betapa baiknya menerima dan membiarkan suami anda berkahwin dengan isteri yang lebih muda?

Namun, dalam konteks budaya yang sama, kita mengalami kesukaran yang luar biasa untuk menghadapi wanita yang berada di jalan untuk menolong lelaki melaksanakan poligami? Mengapakah orang-orang mencerca dan menghakimi dan wanita ‘malu-malu’ yang akhirnya tertipu dan diseret bersama-sama dengan lelaki-lelaki ini ke dalam jaringan perselingkuhan mereka? Bagi masyarakat yang mengukur wanita dengan ukuran seperti kemampuannya memasak, jumlah anak yang dapat ditanggungnya, kepatuhannya kepada suaminya, kesediaan untuk menerima poligami, dan penampilan luarannya, mengapa kita juga menghadapi banyak kesulitan dalam menghadapi realiti wanita yang berada dalam hubungan haram bersama suami orang lain? Ini dirumitkan lagi oleh pembalikan sikap segera setelah mengatakan wanita diterima oleh isteri pertama lelaki itu, dan mereka menikah – maka semuanya baik-baik saja, kerana itu rumah tangga mereka … tetapi kita masih akan menilai ‘penampilannya’ sebagai seorang isteri, dari jauh, dan bergosip mengenainya.

Ini adalah persoalan yang mendalam dan saya tidak menyatakan saya mempunyai jawapannya, tetapi itu adalah sesuatu yang kita semua tidak dapat menafikan wujud dan menyusup ke dalam masyarakat, budaya, pendidikan (formal dan tidak rasmi) dan juga politik di negara ini. Nampaknya, walaupun ahli politik dan pemerintah masuk ke dalam kerangka rumah tangga yang ‘suci’ untuk mencadangkan dan menyuruh wanita untuk tidak mengganggu suami mereka dan berpakaian yang kemas dan cantik semasa Penutupan Pandemik – tetapi kementerian gagal memberitahu lelaki untuk tidak melakukan pemerkosaan dalam perkahwinan, menyalahgunakan isteri mereka, melakukan hubungan sulit melalui telefon, membantu di sekitar rumah, dan tidak merogol/ mendera seksual anak-anak mereka

Yea that’s right readers, nobody is bothered by the number of people whom are sexually abused by their own guardian figures, most of whom are male; and the fact that rape in marriage is legal – but people are bothered about women nagging and wearing lipstick! We truly are a remarkable bangsa Berjaya!

Filem ini juga revolusioner kerana secara terbuka menggambarkan, dan berbicara mengenai pelacuran. Dan tidak, bukan cerekarama khas kita di mana seorang wanita menjadi pelacur kerana dia diperkosa (tanyakan kepada mana-mana mangsa pemerkosaan yang sebenarnya, diperkosa tidak membuat anda terangsang, itu membuat anda trauma, pembuat filem bodoh) atau kerana dia melewatkan solat beberapa kali; tetapi adalah kerana alasan sebenar seperti kemiskinan dan kekurangan peluang, dan kerana semua kuasa dan modal dipegang oleh segelintir orang sehingga mereka terpaksa menjadi pelacur. Sebilangan kecil yang sampai ke tangan polis sehingga mereka dapat mengawal dan memanipulasi tugas polis, menuntut sumber tambahan untuk kes-kes yang menarik bagi mereka; dan juga beberapa orang yang sama, yang menginginkan dan menggunakan perkhidmatan pelacur.

Funny, do the police in a small town not know exactly where the brothels and prostitution rings are? Perhaps it is due to a lack of resources, from keeping all the streets safe? If it were from a lack of resources, how come resources can be mobilized to expedite the investigation into cases involving the families of influential individuals? Surely, all these questions and scenarios are all fictional, and the situation is nothing like this in real life…

Tetapi sayangnya, walaupun filem itu tidak memberi kita jawapan kepada teka-teki ‘fiksyen’ yang disenaraikan di atas, filem ini menggambarkan pelacur sebenarnya – manusia. Ada satu adegan di mana seorang pelacur memberikan wang kepada pelacur lain yang ahli keluarganya sakit dan memerlukan ubat.

That’s right folks, none of the prostitutes I’ve ever known or spoken to are perverted, devil worshippers who dream of corrupting society to tempt people to go to hell; prostitutes listen to Siti Nurhaliza, prostitutes make Dalgona coffee, prostitutes accidentally wear different coloured socks, prostitutes like Kabhie Kushi Kabhi Gham, prostitutes binge watch K dramas, prostitutes have favourite dresses they no longer fit into but keep in their closet, prostitutes cry when their loved ones die, prostitutes pay rent, prostitutes fall sick, and prostitutes pray.

Oh ya, saya ingin mengingatkan anda semua bahawa suka atau tidak, pelacuran adalah kerja. Ini adalah suatu bentuk pekerjaan, dan mungkin tidak sesuai dengan definisi agama anda mengenai moral, tetapi ia adalah sesuatu yang mungkin kita bahaskan. Institusi dan pekerjaan seperti tentera dan politikus masing-masing menjadi penyebar keganasan sistemik dan pelaku perkauman/ seksisme/ klasikisme, masing-masing; namun walaupun kami tidak bersetuju, kami bertolak ansur dengan mereka berdua. Sama ada anda suka atau tidak, sebilangan orang, beberapa anak perempuan, saudara perempuan dan ibu meletakkan makanan dan ubat di atas meja dengan menjual tenaga kerja mereka untuk itu. Pernahkah anda berfikir, untuk berhenti kedua, sepanjang ketakutan MCO dan covid ini, (di mana kita semua bertengkar dan berdebat mengenai Bantuan Prihatin, bailout untuk syarikat penerbangan, dan subsidi gaji) bahawa pekerja seks tidak mempunyai pendapatan, dan tidak bekerja secara rasmi, tidak mempunyai Perkeso dan tidak mempunyai KWSP yang boleh mereka tarik seperti sebahagian daripada kita? Sama ada agama / falsafah anda setuju dengan pekerjaan yang mereka laksanakan, kita harus mengakui bahawa mereka menderita lebih teruk daripada kita semasa krisis ini!

Covid atau tidak, 2020 seharusnya menjadi tahun negara kita menjadi “maju”. Saya tidak tahu apa maksud perkataan itu untuk anda; Saya tahu beberapa orang yang pada awalnya mengemukakan idea itu mungkin bermaksud lebih banyak pencakar langit dan eksport teknologi buatan tempatan. Bagi saya, negara maju seharusnya menjadi negara di mana tidak ada yang ketinggalan dan semua orang mempunyai peluang yang adil untuk memberi makan, berpakaian, mendidik, menjaga, dan menampung diri mereka sendiri, tanpa mengira jantina, latar belakang atau siapa yang mereka kenal. Mungkin penguncian ini adalah peluang untuk memusingkan dan bagi kita untuk memikirkan apa yang telah kita terima secara sosial, dan juga ukuran yang kita gunakan untuk menilai orang dan pilihan terhad yang mereka ada? Mungkin semua tenaga yang dihabiskan untuk memadamkan api dapat dihabiskan dengan lebih baik untuk mencegah keadaan yang menyebabkan api menyala terlebih dahulu? Sekarang, sudah tentu ada watak dalam filem yang baru kita kaji yang akan menggunakan pengaruh, wang, jangkauan dan kekuatan mereka untuk membakar kereta kita dan mencekik kita perlahan ketika kita berusaha mencari keadilan – anda boleh menerima perlakuan manis mereka dan membiarkan mereka menang; atau kita boleh berjuang sehingga nafas terakhir kita supaya orang lain tidak dijual, diperdagangkan, dibakar, diperkosa, dibuli, dianiaya atau dinilai. Apa yang akan anda katakan kepada Maha Pencipta ketika dia bertanya kepada anda yang mana yang anda pilih?

Ditulis oleh: Nick Rosa Nana Zuram

*gambar didapati di google.

Please follow and like us:
error

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Share supaya lebih ramai tahu berita ini